srijeda, 29. srpnja 2015.

Ima li ljubav rok trajanja?

Mislim da danas ne postoji ništa lakše od rastave braka. Vidimo da ne ide, pa zašto se mučiti. Neka svako ide svojim putem, pa gdje stigne. I tako se nažalost sakrament pretvori u komad papira, a njegova vrijednost ostane u sjeni naših sebičnih želja.

Ima li ljubav rok trajanja? Kao odgovor dala bih primjer moje bake i djeda. Živjeli su u nekom sasvim drugom vremenu. Našli se i prepoznali da su jedno za drugo. Nije tu bilo puno filozofije, preispitivanja i dvoumljenja. Odlučili su se hrabro, zajedničkim koracima zagaziti u život. Bog ih je blagoslovio s četiri predivne kćeri. Nije ih razdvojila ni djedova amputacija noge u najboljim godinama njegova života. Njihova će ljubav uskoro izbrojati punih pedeset godina.

Nisu oni jedini. Mnogo je lijepih primjera oko nas. Zamislila sam se kada sam vidjela jednog starijeg gospodina koji, držeći je za ruku, vodi svoju slijepu suprugu u crkvu. Njihova ljubav ne pozna sebičnost. To je tako čudesno. Voljeti, umrijeti sebi, dati se za drugoga. Onako, kako je Krist dao svoj život za svakoga od nas.

Zašto pored ovih lijepih ljubavnih i životnih priča nailazimo i na one tragičnoga kraja? Nisu imali sreće – rekli bi mnogi. Ja kažem da sreća prati hrabre i odlučne. One, koji svoju sreću pronalaze u služnju drugoj osobi, ne pitajući za cijenu koju to služenje povlači za sobom. Ne pitaju za vrijeme, odricanje, poteškoće, jer važna im je radost koja zaiskri u pogledu voljene osobe. Važan je osmijeh koji se ne može mjeriti ni sa čim na svijetu.

Ne, ljubav nema rok trajanja – ako je ona prava i iskrena. Traje dok ju njegujemo, dok se brinemo za nju, dok potičemo njen rast u slobodi. To je žrtva koja sa sobom donosi mnogo blagoslova. Jer, lijepo je znati da u svakom trenutku kraj sebe imaš osobu čije srce kuca za tebe. Osobu koja će učiniti sve da uljepša tvoj svijet. Tada sve postaje lakše. Ljubav postaje melodija koja jednostavno nosi kroz život. I onda, kada koraci postanu sporiji i kada se nakupe godine. Kada jedan pogled bude dovoljan da probudi sva sjećanja i zapali vatru u srcu. Ljubav nema rok trajanja – ako si spreman boriti se za nju.   


Nema komentara:

Objavi komentar