srijeda, 31. prosinca 2014.

Ljubav kakvu zaslužuješ

Za početak pitanje - što je za mene ljubav? Pitanje je postavljeno s razlogom. Ako ne znam definiciju one prave, istinske ljubavi, kako mogu spoznati njenu vrijednost i znati odrediti granice očekivanja?
Ljubav je u pravilu davanje sebe - onoj osobi koja je to zaslužila, a i spremna je na isto. Takav odnos ne poznaje korist, Ljubav je također i rizik, ali milosni rizik. Dajem, a ne očekujem ništa zauzvrat.

Moramo biti svijesni da uvijek postoji mogućnost da nas netko povrijedi. Ne poznaju svi tajnu davanja i potpunog predanja. Neki će htjeti iz svega izvući korist i iskoristiti osobu kao objekt za zadovoljavanje nekih strasti i potreba. Važno je ne vezati se na takve osobe, jer one u pravilu mnogo govore i obećavaju, a na djelu to isto ne pokazuju.

Jedna od glavnih zamki 21. stoljeća, svakako je romantična ljubav, koja je zapravo težnja sviju nas, a istovremeno nas odvlači od te autentične ljubavi za kojom tragamo. Ona nudi tijelo, hrani strasti, osobu stavlja na razinu objekta. Takva ljubav ruši sve ideale one kršćanske ljubavi. Koliko je samo osoba bilo spremno i na smrt, zbog te iste ljubavi?

Istinska ljubav, kakvu zaslužemo svi mi, dolazi od Boga. On ju stavlja u naše srce, ali samo onda kad Mu se u potpunosti predamo i vjerujemo. Svaki kvalitetan ljubavni odnos, posljedica je povezanosti s Bogom. Kad je On u središtu života dvoje ljudi, sve dobiva svoj smisao. Lijepo je rekao književnik Meša Selimović : "Tko može, osim Boga, znati što je istina između dvoje ljudi?" Doista, samo Bog može prodrijeti u dubinu našega bića i ostaviti trag.

Zato, nikada ne idi za idealom romantične ljubavi. Zaslužuješ nešto puno više - nekoga, tko će te voljeti zbog tebe, baš takvog kakav jesi - savršeno-nesavršen, ali njemu predivan! Nekoga, komu neće biti teško biti uz tebe kada ga trebaš, tko će se vesliti svakoj tvojoj pobjedi i biti s tobom kada doživiš poraz. Da, i danas postoje takve osobe. Možda baš jednu takvu Bog upravo sada priprema za tebe. I onda, kada se budeš najmanje nadao/la, Bog će tiho ući u tvoje srce i reći: "Gledaj, ono je osoba koju sam čuvao samo za tebe!"


picture: Freehdwall.com

Nema komentara:

Objavi komentar