ponedjeljak, 30. srpnja 2018.

Sruši zidove da te mogu voljeti


Neobično je ovo vrijeme u kojem živimo. Povezani smo na sve moguće načine, a nikada nismo bili udaljeniji. Mogli bismo okriviti društvene mreže i Internet koji nas čine asocijalnima, ali ima tu nešto više. Nije uvijek dobro ostajati na površini, treba nekada skupiti hrabrosti i zaroniti u dubine kojih se tako bojimo. Promatram oko sebe ljude koji su pregazili tridesete i još su sami. Sve se ostalo u životu nekako posložilo ali ta 'ljubav' nikako da uđe u njihov život. Nije da oni to ne žele. Trude se. Pokušavaju. Ali ne ide. Godine prolaze i samoća postaje sve glasnija. Zašto je tomu tako?

Kada dođemo na ovaj svijet i dalje odrastajući, svatko od nas na srcu nosi neke rane. Netko više, netko manje. I te nas rane, ovisno kakve su, mogu kočiti u određenim životnim područjima. Tako i u ljubavi. Uzmimo za primjer djevojku koju ćemo nazvati Nina. Nina je odrasla s roditeljima, bratom i sestrom. Njezini su roditelji bili emocionalno distancirani prema svojoj djeci, unatoč tome što su im sve pružili. Ne ostvarujući tu emotivnu povezanost, posebice s ocem, Nina je u srcu nosila strah od muškaraca i tako bi svaka mogućnost ostvarivanja bliskog odnosa značila bijeg. Otac je taj koji djeci pomaže izgraditi osjećaj identiteta i ako on zakaže, dijete će imati problema jer neće imati stabilnu sliku o sebi. Tako i Nina, pošto nije imala primjer u ocu, nije znala kako se ponašati u blizini muškaraca što je u njoj stvaralo strah. Kada bi joj bilo koji mladić prišao bliže želeći da njihovo prijateljstvo preraste u vezu, ona bi reagirala odbijajući ga i prekidajući kontakte s njim. Mnogi to rade nesvjesni problema koji imaju.

To vrijedi i za dečke. Ako, recimo, Jakov nije od oca mogao naučiti muške uloge; kako se ponašati prema djevojci, kako općenito muškarci funkcioniraju (djeca spolne uloge uče prema modelu – djevojčice od majki, a dječaci od oca), brak će im biti velika nepoznanica koju će pratiti strah od bliskosti i intimne povezanosti sa ženom, ne shvaćajući korijen problema. Kada se dođe do te spoznaje i kada osoba oprosti roditeljima jer nisu mogli dati ono što sami nisu primili, može se započeti proces promjene. Spoznaja da nas Bog voli i da nas je volio i u onim trenucima kada nismo primili ljubav, oslobađa i zacjeljuje rane. Molitva za nutarnje iscjeljenje i ozdravljenje ranjene prošlosti od velike je pomoći. Tek tada bit ćemo sposobni izgraditi zdrav odnos koji će trajati. Mnogi se, nažalost, bore s ovim problemom i ostaju sami jer ne razumiju što im se događa. Drugi ih također žale i ohrabruju govoreći da će „već netko naići“, ne shvaćajući da time čine više štete nego koristi.

Naše su rane poput velikog zida koji priječi da se netko drugi približi. One su poput crvenog svjetla na semaforu koji znači zabranu: „Ne idi dalje, ne puštam te. Stani. Još nitko nije prišao bliže. Bojim se.“ A kada se nađe netko čiji pogled seže dalje od zida koji smo podigli, više ništa neće biti isto. Netko tko zna da samo ljubav liječi. I kad se pojavi netko toliko hrabar da ti se usudi reći: „Sruši te zidove da te mogu voljeti!“, učini to. Unatoč strahu. Jer nekada moramo proći kroz stah da bismo otkrili ljepotu s druge strane obale.

Isplati se hodati #putem ljubavi 😉

P.s. ako imaš neko svjedočanstvo, pitanje ili komentar, slobodno mi piši na e-mail (gabyjurkovic05@gmail.com) ili u inbox fb stranice „Putem Ljubavi“. 😊foto: TeiTo

22 komentara:

 1. Dobar tekst, mudar. Jedino kraj nema smisla: A kada se pojavi netko čiji pogled seže dalje od zida.. Hoće li se takva osoba pojaviti?! Teško. I što ako se pojavila, a mi nismo znali kako ćemo srušit zid? Tko mi je kriv? Ovaj članak i mnogi drugi mudri članci o ovoj temi, točno detektiraju problem, ali nitko ne zna odgovoriti kako se treba postaviti, kao i zašto ne dolazi taj Pravi

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. ODGOVOR JE JEDNOSTAVAN. POČNI SE MOLIT. GABRIELA JE TOČNO REKLA DA TREBA MOLITI ZA ISCJELJENJE RANA. JER NAŠI RODITELJI NE MOGU NAM DATI ŠTO NISU PRIMILI. IZABERI SVOJU MOLITVU. KOJU NAJVIŠE VOLIŠ. BOG VIDI SRCE. NE RIJEČI KOJE IZGOVARAMO. NAKON MOLITVE GOSPODIN DAJE RIJEČI KOJE SU NAM POTREBNE ZA ŽIVOT VJEČNI. ŽIVI U ČISTOĆI. TO JE ČIŠČENJE. I VJERUJ. BOG NEĆE ZAKASNIT. TREBA POKAZAT VJERU U USTRAJNOSTI. AKO TI TREBA POJAŠNJENJE PIŠI editazagarp@gmail.com

   Izbriši
 2. Izvrsno pitanje. Samo netko tko je mudar i tko je molio za iscjeljenje vlastitih rana iz djetinjstva, može to isto prepoznati i u drugome. A kada prepozna znat će da samo bezuvjetno prihvaćanje i ljubav mogu 'srušiti' taj zid. Nije lako, ali se isplati.
  Kako se postaviti? Raditi na sebi, pokušati vidjeti imamo li neku ranu (odbačenosti, nevoljenosti i sl.) iz djetinjstva i onda oprostiti onima koji su nas povrijedili i donositi ih pred Boga dok ih ne iscjeli. Tako nećemo u drugoj osobi tražiti ono što nam nisu dali roditelji i odnos će biti kvalitetniji. :)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Uz ovo bi dodao i da se obratite stručnoj osobi u vidu psihologa - psihoterapeuta koji će vas viditi kroz sve to, kroz vaše oslobađanje i rušenje "zidova". Izaberite psihologa vjernika. Utecite se dragom Bogu i sve mu predajte, puno radite na sebi. Nije lako, ali se sigurno isplati kao što ste rekli. Govorim iz vlastitog iskustva.
   Bog vas sve Blagoslovio!
   P.S. okanite se astrologa i vračara, oni vam mogu samo odmoći. Utecite se Bogu!

   Izbriši
 3. Administrator je uklonio komentar.

  OdgovoriIzbriši
 4. Administrator je uklonio komentar.

  OdgovoriIzbriši
 5. Administrator je uklonio komentar.

  OdgovoriIzbriši
 6. Administrator je uklonio komentar.

  OdgovoriIzbriši
 7. Administrator je uklonio komentar.

  OdgovoriIzbriši
 8. Administrator je uklonio komentar.

  OdgovoriIzbriši
 9. Administrator je uklonio komentar.

  OdgovoriIzbriši
 10. Administrator je uklonio komentar.

  OdgovoriIzbriši
 11. Administrator je uklonio komentar.

  OdgovoriIzbriši
 12. Administrator je uklonio komentar.

  OdgovoriIzbriši
 13. Administrator je uklonio komentar.

  OdgovoriIzbriši
 14. Administrator je uklonio komentar.

  OdgovoriIzbriši
 15. Administrator je uklonio komentar.

  OdgovoriIzbriši
 16. Administrator je uklonio komentar.

  OdgovoriIzbriši
 17. Administrator je uklonio komentar.

  OdgovoriIzbriši
 18. Administrator je uklonio komentar.

  OdgovoriIzbriši
 19. Predivan tekst, hvala za njega!��

  OdgovoriIzbriši
 20. Ovdje treba provjeravat ili ograničit komentare prije javne objave jer su ljudi totalno zastranili, nema veze s Bogom i nj ljubavi, već se nude neka ekspresna riješenja. Hvala Gaby za tekst, jako pronicljivo ♡

  OdgovoriIzbriši