srijeda, 25. veljače 2015.

Jesi li spreman za ljubav?

Vjerujem da ne postoji osoba koja nije bar u jednom trenutku svoga života htjela voljeti i biti voljena. Svatko čezne imati nekog svog; nekoga, koga uvijek može zagrliti, s kim može razgovarati, ali pri tom ne mora glumiti, već je slobodan biti ono što jest - biće stvoreno na Božju sliku. I tako, u toj vječnoj potrazi, mi kao da želimo da se sve to dogodi i ispuni u jednoj sekundi, pa da onda možemo dalje nastaviti zajedno. Može li tako izgrađen odnos trajati?

Krenimo od početka. Samoća je milosno vrijeme. To je razdoblje u kojem Bog radi na nama, mijenja nas, uči nas kako se osloniti na Njega, kako se ne navezati, kako shvatiti pravi smisao veze i kasnije braka. Ali iskreno, tko od nas želi biti sam? Imamo krivi pogled na samački život, iz jednog jednostavnog razloga - mi zapravo mislimo, da će se svi naši problemi time riješiti i da će ta osoba promjeniti naš život iz temelja. Nažalost, to nije tako. Problemi, brige, strahovi s kojima se suočavamo danas, neće nestati u trenutku susreta s osobom koju mi je Bog namijenio. Molitva i sakramentalni život kadri su osloboditi nas od svega navedenog, a to je ujedno i jedan korak bliže k pronalasku prave osobe.

Sad bih se vratila na sam naslov - jesi li spreman za ljubav? Trebamo se na trenutak zaustaviti i razmisliti. Ne sazrijevamo svi jednako - netko prije, netko kasnije. Ako nisam dovoljno zrel/a, kako mogu preuzeti odgovornost za drugu osobu? Sebično je ići iz veze u vezu, a znati da toj osobi ne mogu ponuditi onu iskrenu i nesebičnu ljubav, zato što još ni sam/a ne znam što želim. Ne smijemo zaboraviti i zamke dugih veza. Mnogi parovi, koji su u početku živjeli čistoću, nakon nekoliko su godina pali, jer je to postalo preteško. Problem je kada ponestane načina za izražavanje osjećaja i ljubavi, a oboje nije spremno za brak.

Zato, vjeruj da Bog zna kada je pravo vrijeme, da ti podari osobu s kojom ćeš provesti ostatak svoga života. Ne boj se samoće. Koristi to vrijeme da izgradiš sebe, svoj odnos s Bogom, da naučiš što znači nesebično se davati i voljeti. Bog te neće nikada ostaviti razočaranog. Ono što možeš jest moliti. Moli već sada za odabranika/cu svoga srca! Vjerujem da ćete se prepoznati kada dođe to, samo Bogu znano - milosno vrijeme!

"Prava je ljubav tamo, gdje možeš biti ono što jesi - sa svim svojim manama, bez maski i bez straha."


ImagesList.com