nedjelja, 1. studenoga 2015.

Čežnja

„Kako ti je u vezi?“ – upitala me nedavno moja mlada prijateljica. „Nisam u vezi.“ – odgovorila sam. „Što čekaš?“ – nastavila je ona. Pomalo sam bila iznenađena pitanjem. Djevojka koja jedva da je i počela živjeti, zakoračila je u novu vezu, tek završivši prijašnju. Njezino je srce očito tražilo sigurnu luku i ispunjenje one čežnje za pripadnošću koja se rađa u dubini srca.

Što čekam? – razmišljala sam o naizgled smiješnom pitanju. No ima to neku svoju dubinu i smisao. Možda samo da me podsjeti i onda kada posumnjam da Bog nešto sprema za mene. Da me podsjeti da svaka strpljivost donosi obilje blagoslova. I onda kada se zaokupim  razmišljanjem i kada na tren izgubim nadu.

Što čekam? Nije lako dati odgovor na to pitanje. Neki su pokušali, pa sam imala priliku čuti razne - od „gospodina pravog“, „srodne duše“ i da ne nabrajam dalje. Ja? Ja čekam nekoga, tko će ostatku svijeta biti netko sasvim nebitan, a meni sve. Nekoga, tko će me prihvatiti u potpunosti; tko će mi pomoći rasti u vjeri; tko će samnom moliti. Nekoga tko će samnom sanjati i živjeti snove; tko će mi uljepšavati dane svojom prisutnošću.

Neki će reći da očekujem puno. Možda. Ali kao kći nebeskoga Oca, ne želim očekivati manje. Moj Otac poznaje moje srce bolje od mene – zna svaku moju skrivenu čežnju i želju, ali isto tako – zna i kako ih ispuniti. Znam i vjerujem da moje srce čuva za nekoga tko će ga znati čuvati, nekoga – tko će voljeti prvo Njega, da bi mogao mene.

Ako i tvoje srce čezne za ljubavlju, savijetujem ti jedno - sve svoje čežnje pretvori u molitvu i nebo će ju čuti. Ne pristaj na ništa menje od onoga što tvoj Otac želi za tebe, pa i pod cijenu višegodišnjeg čekanja. Jer, ni jedna molitva nije uzaludna. Nauči se slušati. Bog govori u tišini tvoga srca. Samo ćeš tako prepoznati Božju volju; trenutak kada tvoje srce postane nemirno, kada ti Bog usmjeri pogled na nekoga koga možda do sada i nisi primjećivao.

Ne postoje slučajnosti. Iza svake se krije Bog i njegova providnost. Ne boj se krenuti putem Ljubavi. Ne boj se živjeti ljubav. Slijedi svoje srce, otvori oči i vidjet ćeš znakove pokraj puta, kojim možda do sada i nisi kročio. Zakorači hrabro, s potpunim predanjem u Očeve ruke. Jer samo ćeš tako pronaći put do srca koje čeka samo tebe.