nedjelja, 20. prosinca 2015.

Ljepota je u oku promatrača

Kada bih nekoga zaustavila i pitala kako definira pojam lijepoga, vjerujem da bi većina zastala i zamislila se. Možda zato što nam mediji nameću ideal ljepote, a mi ga  nekritički prihvaćamo i nesvijesno slijedimo. Što je uopće ljepota i možemo li ju generalno definirati?

Filozofi su raspravljali o pojmu lijepoga, ali ne bih zadirala toliko duboko i pozivala se na njihove spoznaje i zaključke. Svatko je od nas poseban i drugačiji, s vlastitim pogledom na svijet oko sebe. Gledamo i doživljavamo drugačije, jer nas je Bog stvorio različitima, da međusobno obogaćujemo svijet u kojem živimo. Iz toga i proizlazi shvaćanje da je nekomu lijepo nešto, što drugom ne mora biti.

Zanimljivo je vidjeti kako, ali i što, danas mladići i djevojke doživljavaju lijepim. Često taj pojam ostane u sjeni onog češće upotrebljivanog zgodan. Pa je tako netko nekomu više, odnosno manje zgodan. I često se nažalost time vode u odabiru partnera/ice. Nije isključivo, dapače česta je pojava, da takav način odabira za posljedicu ima razočarenje, jer shvatimo da izgled nije dovoljan, ako nam osoba karakterno ne odgovara.

Na sreću, ipak se ne vode svi kriterijom izgeda, koji odgovara onom s naslovnica modnih časopisa. Prije malo više od godinu dana, upoznala sam jednu mladu ženu. Visokoobrazovana, visoka, vitka, duge kose, sportašica – rekli bi mnogi, žena za poželjeti. Pomislila sam, da sam muško, bojala bih joj se prići, zbog njene samouvjerenosti i samopouzdanja kojima je odisala.

Za očekivati je bilo da će takva žena tražiti nekoga sebi ravnoga, ako se može tako reći. No, prije neka dva mjeseca, ta se žena udala za nekoga tko izgledom ne zadovoljava kriterije nametnute od strane medija. Taj čovjek očito u sebi nosi ono, šta svaka žena želi kod svoga muškarca. Priredio joj je prosidbu iz bajke, koju je dugo osmišljavao. Prikupio je njoj drage osobe, neke koje dugo nije vidjela, doveo band da odsvira njihovu pjesmu, sakrio kamere, a ona je mislila da ide samo na ručak.

Ne kažem da je to model ponašanja koji bi svi trebali slijediti. Želim reći, da je ljepota nešto puno više od izgleda. Ona je nešto upisano u srce i tu se i otkriva. U samozatajnosti i prisutstvu onoga, kome je Bog namijenio da ju pročita. Neće ju svi primjetiti u svakomu. To i nije važno. Ona ostaje skrivena u oku promatrača.