subota, 13. veljače 2016.

Valentinovo i ljubav

Valentinovo je; 14. dan veljače. Dan o kojem se naveliko priča puno prije nego li dođe. Kažu to je dan zaljubljenih, a ti si možda sam/a. I ove godine. Čini ti se da su svi oko tebe u oblacima, a ti čvrsto na tlu. Još ako se javi poneka misao da će tako zauvijek ostati, Valentinovo postane depresivan dan, jer je rezerviran za sve druge, osim tebe.
 
Ljubav... Što li je to? I da li je rezervirana samo za parove? Ljubav je nešto sveto, i što je još važnije, dolazi u različitim oblicima – od ljubavi prema Bogu, roditeljima, bližnjima, pa do one među partnerima. Ta 14. veljača, nosi puno veće značenje od onoga na što je svedena. I ti možeš ljubiti; dapače trebaš, jer LJUBAV je životni poziv svakoga kršćanina.

Možda si i taj dan sam/a. Iskoristi ga na drugačiji način. Odvaži se i moli svetoga Valentina za budućeg supruga/u. Moli ga da te zagovara pred Bogom, kako bi dobri Otac pripravio tvoje srce i srce tvoga odabranika, odnosno odabranice, za zajedničke dane. Moli da ti se dogodi ljubav, ona čista i iskrena, kakvu može darovati samo nebeski Otac. Jer samo će ona trajati. Pa makar dočekao još koje Valentinovo sam, na kraju će biti vrijedno čekanja.

Ako ti je Bog već udijelio tu milost, pa kraj sebe imaš neko posebno srce, neka vam taj dan posluži kao podsjetinik da je ljubav žrtva i da samo oni koji vjeruju Bogu i hodaju s Njim, mogu ostati zauvijek jedno kraj drugoga. Neka vam sveti Valentin bude zagovornik u nebu, kako bi vaša ljubav rasla u čistoći i svetosti – onako, kako je to Bog zamislio.

Književnik Stjepan Lice napisao je divne misli o ljubavi, koje svima nama mogu poslužiti kao vodič na životnom putu: 

„I vječnost je prekratka da biste propustili ijedan trenutak ljubavi.
Premda, i jedan trenutak ljubavi opravdava svu vječnost.
Premda, svaki trenutak ljubavi, ljubavi kojom ljubite, ljubavi koju
prigrlite, ljubavi kojoj dopuštate živjeti, zagrljaj je vječnosti.
Stoga zemlju svakoga trenutka natopite ljubavlju.
Pustinju svakog trenutka ljubavlju preobrazite u plodnu zemlju.
Sve svoje vrijeme posvetite ljubavlju.
Jer dani će uminuti. Ali ljubav nikada neće prestati disati.“

photo: webneel.com