srijeda, 1. ožujka 2017.

Volim te, ali...

Uvijek me fascinirala dubina rečenice iz Matejeva evanđelja - „Stoga će čovjek ostaviti oca i majku, da prione uza svoju ženu, i bit će njih dvoje jedno tijelo“ (Mk 10,7). Možda većini i nije previše zanimljiva, jer se redovito citira, ali iza nje se kriju neke duboke istine koje su važne onima koji se odlučuju na brak i zajednički suživot.

Posebno bih se referirala za početak na dio „stoga će čovjek ostaviti oca i majku“. Uglavnom to ostaje na ideji fizičkoga odvajanja od roditelja i roditeljskoga doma. No, postoji jedna snažnija veza od te fizičke, o kojoj se i ne govori toliko, a to je emocionalna veza. Odmah ću naglasiti da pri tome ne mislim da se od roditelja treba emocionalno distancirati i biti hladan i nezaniteresiran. Ne, već treba imati zdrav, iskren i topao odnos. Problemi mogu nastati kada muž ili žena emocionalno ostaju previše privrženi i ovisni o roditeljima, tako da na taj način uništavaju svoj brak i vrijeđaju osobu kojoj su se obećali na doživotnu vjernost.

Iza svega stoji neka pozadina – obiteljska većinom, koja utječe na osobu i određuje njeno razmišljanje, a onda i ponašanje. Biti nečiji sin, ili nečija kći ne znači biti roditelju, ili oboma izvor za crpljenje emocionalne sigurnosti i ispunjavanje praznina uzrokovanih nekim ranama. To je danas uistinu problem, jer mnogi zbog toga pate. Jedino Bog može ispuniti praznine i rane u ljudskoj nutrini. A na nama je da mu to dopustimo da i to osvjestimo onome koji toga još nije svjestan i živi u nekakvim zabludama.

Međusobno darivanje osoba u braku zahtjeva cjelokupnost svake osobe – kako na fizičkoj tako i na duhovnoj razini. Ljubav ne pozna polovičnost, jer u tom slučaju nije autentična. Ne možemo se dati nekome s „figom u džepu“. Ne možemo kriviti okolnosti za raspad odnosa, ako znamo da i mi nosimo najveći dio odgovornosti na sebi. Odlučila sam se malo dublje progovoriti o temi koja je danas vrlo česta, ali se o njoj ne govori previše. Nije mi cilj osuđivati, već probuditi među nama one koji se prepoznaju u opisu.

Da, mislim na tebe, koji si odustao od ljubavi jer misliš da moraš glumiti emocionalnog ili fizičkog „skrbnika“ ocu/majci/nekoj bliskoj osobi. Voljeti, pomagati, podupirati nekoga je ono što Bog traži od nas, pogotovo za nama najbliže kao što su članovi naše obitelji. Ali Bog isto tako želi da budeš TI – da se razvijaš, izgrađuješ i postaješ osoba kakvu je zamislio kad te je stvarao. Ako si pogriješio/la, još nije kasno. Svaki je dan prilika za novi početak. Jer...“ljubav nikada ne prestaje“ (1 Kor 13, 8).


„Volim te, ali..“ znači ne volim te i imam razlog za to. Volim te i želim se boriti za tebe, za nas - to je nešto drugo. To je ljubav koja pobjeđuje sve.


photo: TeiTo

Broj komentara: 11:

 1. Odličan tekst. Izuzetno teška tema i pojava koja obolijeva društvo.

  OdgovoriIzbriši
 2. Društvo je svjesno ovog problema,i ne poduzima ništa u smislu pomoći zarobljenim osobama. Crkva međutim kao da nije ni svjesna ovog problema te na predbračnim tečajevima o ovome nema niti riječi.

  OdgovoriIzbriši
 3. Postoji sjajna knjiga koja govori upravo o ovome dr. Susan Forward
  & Craig Buck OTROVNI RODITELJI - Prevladavanje njihovog bolnog nasljedstva
  i spašavanje vlastitog života (dodao bih na štetu vlastite djece)i u novije vrijeme knjiga Dr. Emerson Eggerichs Majke i sinovi.

  OdgovoriIzbriši
 4. Ovom i sličnom problematikom bavi se Hrvatski katolički radio u brojnim emisijama -
  "Znakovi vremena", "S druge strane ogledala"... Pristupa joj se teološki,
  psihološki, duhovno, itd. Osobito se oko te teme trudi dr. Josip
  Bošnjaković, svećenik i psihoterapeut.

  OdgovoriIzbriši
 5. I dr. Mijo Nikić progovara o ovoj temi na TV Laudato

  OdgovoriIzbriši
 6. Zapravo bi roditeljima koji emocionalno iscrpljuju vlastitu djecu, a koja nerijetko nisu uopće svjesna zamke koja je ispletena oko njih, trebalo pružiti stručnu pomoć. Naprosto su okrhnuti i treba im pomoći. Problem je međutim to veći kada takvi odgajaju djecu za koju se pretpostavlja da bi trebali imati zdrav odnos prema braku, budući da stupaju u brak. No naprosto su i djeca emocionalno uskraćena i postaju vrlo okrutna i puna gnjeva prema bračnom partneru.

  OdgovoriIzbriši
 7. http://obitelj.biskupija-varazdinska.hr/zarucnici/zarucnicke-teme/ostaviti-oca-i-majku/297

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. http://www.svjetlorijeci.ba/clanak/250/obitelj/dozivotni-momci

   Izbriši
 8. http://www.laudato.hr/Duhovnost/Zivljenje-svetosti/Liturgijska-godina-C/O-bolesnoj-navezanosti-(Lk-14,-25-33).aspx

  OdgovoriIzbriši
 9. Vrlo kompleksna tema koja zahteva filozofski pristup. Često sam se nalazila u društvu u kom je znala da se zapodene tema da li je jača ljubav prema životnom saputniku od ljubavi prema roditeljima. Moje mišljenje je da su to apsolutno dve različite vrste ljubavi koje ne treba stavljati u isti koš. Možemo istom jačinom voleti i jedne i druge, ali ne na isti način.

  OdgovoriIzbriši
 10. Spasio me je Leonti iz www.y3llowl4bs.com, gdje sam brzo zaposlio profesionalnog hakera bez preduplata. Hotel je vrlo centralno lociran i ima dobru povezanost sa pažnjom. Y3llowl4bs nudi hakere nakon revizije koju sam čitala o Reddit, što me je navelo da im pručim uslugu i bila sam zapanjena. 

  OdgovoriIzbriši