petak, 22. travnja 2016.

Kavalir i dama

Novo, „moderno“ vrijeme, kao da ispisuje neka nova pravila. Ono tradicionalno postaje preusko i pomalo dosadno, pa se teži novitetima. Tako i dosad tradicionalno određene muško-ženske uloge dolaze u upit, pa se sve ćešće narušavaju s ciljem nasljedovanja modernih trendova. I onda se čudimo kako ti isti odnosi lako pucaju i ne prerastaju u nešto čvršće i stabilnije, kao što je institucija braka.

Dama. Tko je to? Netko tko treba ugađati suprotnom spolu i podređivati se do trenutka kada izgubi vlastitu osobnost pod izlikom opsluživanja drugoga i ispunjavanja tuđih želja? Ne bih rekla. Pod pojmom „dama“ prvenstveno mislim na djevojku ili ženu, koja svome muškarcu dozvoljava da bude ono što jest, dozvoljava da joj, primjerice, otvori vrata automobila, da bude glava kuće ukoliko su sklopili ženidbeni savez; jednostavnije rečeno - poštuje njegovu ulogu u njihovoj obitelji. Kako kaže sv. Pavao: „Jer muž je glava žene kao i Krist glava Crkve – On Spasitelj Tijela. Pa kao što se Crkva podlaže Kristu, tako i žene muževima u svemu!“ (Ef 5, 23-25). Drage djevojke/žene, dopustite svome mladiću/suprugu da bude muškarac po Božjem naumu. Poštujte njegovu ulogu, kako bi dostojanstvenije odigrale svoju.

Kavalir. To je netko tko ugađa suprotnom spolu do te mjere da se odnos pretvori u iskorištavanje? Nikako. Kavalir je prvenstveno muškarac, koji je svjestan svoje zaštitničke uloge, koji je spreman nasljedovati Kristov primjer i ljubiti do kraja. Netko, tko se ne srami biti pažljiv i svojoj djevojci/ženi malim znakovima pažnje iznova dati do znanja da ima posebno mjesto u njegovu životu. „I nije stvoren muž radi žene nego žena radi muža.“ (1 Kor  11,9)  Dragi mladići, ne zaboravite da je ljubav prvenstveno žrtva i da vaša „nadređena“ uloga znači ništa više doli služenje vašoj obitelji i vašim najmilijima.

Možda je danas moderno da i djevojke započinju dar ljubavi, ali ljepota onih Bogom danih uloga uvijek će iznova privlačiti mlade ljude, koji teže iskrenoj ljubavi koja počiva na čvrstim temeljima. Jer dama ću uvijek ostati dama, a kavalir – kavalir. I vjerujem da ćete se složiti samnom da samozatajni osmijeh djevojke koja iščekuje svoga mladića, otkriva onu čistu i iskrenu ljubav, čiju harmoniju ne mogu narušiti novi ideali modernoga doba.


„Dakle, neka svaki od vas ljubi svoju ženu kao samog sebe, a žena neka poštuje svoga muža.“ (Ef 5, 33)