četvrtak, 8. prosinca 2016.

Hvala ti što me nisi znao voljeti

Kontradiktoran naslov kolumne, znam. Pa ipak, odlučila sam se progovoriti o onom, čega mnogi nisu svjesni. O takozvanim „krivim odabirima“ i „nesuđenim partnerima“. O uzalud potrošenom vremenu i životnoj energiji, o „porazima“ koji nikada nisu poprimili neko drugo značenje, o „zidu boli“ koji nikada nije srušen i zbog koga su mnogi ostali na nekoj drugoj, tužnijoj strani životne priče.

Rijetki su od nas izrekli „hvala“ bivšem mladiću ili djevojci. Ljutnja, ponos, ili prejaka bol? Tko bi znao. Možda sve u kompletu. A možda su glavni krivci naši preuski horizonti koji katkada ostaju usmjereni samo na ono loše, vjerući da će tako biti lakše krenuti dalje. Malo sebično, zar ne?

Možda je danas taj dan. Da stanemo i pogledamo unazad. Ne znam priču svakoga od vas, ali znam svoju. I reći ću jedno – da nije bilo onoga što smo prošli, danas ne bi bili osobe kakve jesmo. Znala sam katakda upitati Boga šali li se On sa mnom, ali odgovora nije bilo. Sada znam i zašto. Da sam odgovor dobila tada, ne bih prošla kroz sve ono što me je gradilo kao osobu. I možda ja nikada ne bih bila ja. Kao ni svatko drugi.

Kada ćeš znati da si spreman za hod u dvoje? Kada budeš mogao/la reći bivšem mladiću, odnosno djevojci – hvala ti što me nisi znao/la voljeti. Jer da jesi, možda naši životi ne bi bili isti danas. Možda bismo ispustili iz ruku previše snova. Možda se ne bi formirali u osobe kakve smo postali. A zašto me nisi znao/la voljeti? Jer nije bilo vrijeme. Nismo možda bili dovoljno zreli. Jer nas je Bog povezao da rastemo zajedno, ali smo mi možda krivo „iščitali“ njegovu volju.

Ne trebamo na prošle veze i osobe gledati kao nekakve „promašaje“ u životu. Oni su jednostavno putokazi prema pravoj osobi. Jer ako nisi nikada „izgubio“, kako ćeš znati prepoznati „pobjedu“? Ako nisi bio u odnosu u kojem si osjetio tugu i razočarenje, kako ćeš prepoznati radost kada dođe ono pravo? Zahvali. To otvara vrata svim blagoslovima u životu.

„Ništa ne privlači ljudsko srce više od ljubavi.“ – sv. Katarina Sijenska   

photo: TeiTo