četvrtak, 1. prosinca 2016.

Ne pristaj na manje od onoga što zaslužuješ

Postoji ljubav. I postoji imitacija ljubavi. Vrlo slične, a opet tako različite. Ova prva, ideal je koji se ne pronalazi, nego se gradi. Druga, često teško prepoznatljiva, a opet postoji u većoj mjeri nego li smo toga svjesni. Nedostaje nam hrabrosti, odlučnosti i motivacije da živimo u punini ideale koji su jedini ispravni, a od kojih svijet zazire, jer nikada nije bilo lako živjeti ih.

Previše je danas patnje, zbog tzv. ''ljubavi''. Kažu da ona ''boli'', a ja ću vam reći da lažu! Usiljeno romantičarsko poimanje ljubavi uzrok je rana koje djevojke i mladići nose na svojim srcima, a onda s tim istim ranama i nesređenostima unutar svoga bića ulaze u neki drugi odnos nanoseći rane drugome. I tako u krug. Naša su uvjerenja i pogrešna shvaćanja ono što nas zasljepljuje i što svakako moramo mijenjati.

Ako smo se odličili živjeti određene ideale, trebamo ostati dosljedni njima. Jedini način da to i uspijemo jest sakramentalni život i molitva. Jedno bez drugoga ne ide. Vjerujem da su se neki od nas našli u situaciji da su se pitali „Zašto?“, jer su se razočarali. Jer je netko tko je tvrdio da nas voli, pokušao prijeći „granicu“ i ljubav ostaviti u drugom planu. Najtužnije je ne ostati vjeran sebi, ne reći – NE. Ali to je jedino ispravno. Vjerujem da mnoge djevojke ispod šminke na svome licu kriju suze. Vjerujem da mnogi mladići ispod njihova čvrsta i odvažna stasa nose osjećaj boli.

A to nije ljubav. Pa čak i ako padneš, ustani. Uvijek. Onaj tko voli, drži tvoje dostojanstvo važnijim od svega. Lomi svoju sebičnost i odriče se svojih želja, zbog tvoga dostojanstva, zbog ljubavi koja „ne traži svoje“ (1 Kor 13,5). I zato, neka ti nikada ne bude teško reći NE, jer to NE otvara vrata jednom velikom DA. Samo ćeš tako saznati tko je uistinu spreman odreći se svega radi tebe, tko je spreman umrijeti za tebe. I tada ćeš znati što uistinu vrijedi i postat ćeš svijestan da je vrijedilo čekati.

Istinska ljubav ide dalje od onoga što se može vidjeti očima; ona zahvaća cijelo biće i uspjeva od dvoje stranaca učiniti jedno. I u tome je njena snaga i ljepota.

photo:rebloggy.com